30 december, 2010

Funderingar

Nu är det bara två veckor kvar tills jag får hämta hem lilla Chelsea. ;) Det är tur att jag ska skriva tenta på samma dag som Chelsea är 8 veckor, så tiden kommer att gå fort dit (med tanke på att jag tentapluggar) och Chelsea blir då min "belöning". Men jag ska erkänna att det är med blandade känslor som jag hämtar hem en liten valp... nu var det ju drygt 4 år sen sist och man glömmer lätt allt det jobbiga med en valp, dock så är det ju så mycket roligt och kärlek också, så det överväger ju det jobbiga förstås! ;) MEN de första månaderna är ju både jobbiga och framför allt VIKTIGA. Det jag prioriterar främst under valpperioden är;

1. Att skapa en trygghet hos valpen med ett bra ledarskap. Ledarskap för mig innebär inte att vara hård verbalt eller fysiskt, utan att vara lugn, trygg, säker och konsekvent för valpen. Valpen skall veta vad den har mig och söka kontakt.

2. Att skapa kontakt. Det hänger ju samman med trygghet och ledarskap, för utan kontakt så kan man inte vara en bra ledare.Valpen ska ta naturligt kontakt med mig och vänta på t ex varsågod vid matsituationer. Kontakten skapar jag genom en massa kontaktövningar som jag har lärt mig genom åren.

3. Miljöträning. Jätteviktigt att man tränar tidigt för att skapa en trygg hund i olika miljöer.

4. Socialisering. Att träffa andra hundar, människor, barn och djur.

5. Gå på valpkurs och unghundskurs , vilket hänger samman med socialiseringen och miljöträningen.

6. Hantering och skötsel. Det är viktigt för mig att mina hundar klarar av att klippa klor, borsta tänder, duscha, titta i öronen, klippa mellan tassar osv... bra att få in sånt tidigt i rutinerna.

7. Sen så självklart göra den rumsren, få den att inte gå bananas på inredningen osv. samt att träna in trixs, vardagslydnad anpassat efter ålder och den mentala mognaden.

Har säkert glömt en massa, men detta är i alla fall mina viktigaste utgångspunkter under valpens första månader/år.  ;) På återseende. Kram Zia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar